נקעים – מה הקשר בין מדרסים לנקעים?

בשנים האחרונות גוברת המודעות לחשיבות של הפעילות הגופנית. פעילות הגופנית מחזקת את השרירים, מחזקת את הלב, עוזרת לשמור על המשקל ומשפרת את מצב הרוח. אך חלק גדול מהעוסקים בפעילות הגופנית אינם מודעים לסכנות והתוצאה היא ריבוי של פציעות וכאבים בדרגות חומרה שונות. נוסף על כך חלק גדול מהנפצעים לא מטפלים בפציעה נכון ונוטים לזלזל בשיקום המלא ובמניעה של פציעות חוזרות.

נקעים בקרסול – אחת מהפציעות השכיחות ביותר

אחת הפציעות השכיחות ביותר אצל כל מי שעוסק בספורט חובבני או מקצועני היא נקע בקרסול. נתוני הסטטיסטיקה מדווחים כי כארבע מאות איש בישראל נוקעים את הקרסול כל יום.

לעתים נקיעת הקרסול קלה וחולפת מהר ללא טיפול מיוחד, אך לעיתים הנקע יכול להיות חמור יותר ולגרום לכאבים עזים ולבעיות נוספות. אם לא מטפלים כהלכה בפציעה יכולות להיות בעיות בטווח הארוך כמו כאבים מתמשכים או חוסר יציבות של הקרסול.

נקע בקרסול נגרם על ידי מתיחת יתר של הרצועה או הרצועות. כאשר המפרק יוצא מטווח התנועה הנורמאלי שלו בשל תנועות מהירות, הרצועות האמורות להגביל את טווח התנועה  נמתחות ולפעמים אף נקרעות ובמקרים קיצוניים יכול להיגרם שבר תלישה, במקרה כזה חתיכת עצם נשברת.

מסביב לקרסול יש מספר רצועות וכל אחת מהן עלולה להיפגע בהתאם למנגנון ולעוצמת הפגיעה. בדרך כל רוב הנקעים בקרסול נגרמים בשל נחיתה לא מוצלחת על החלק החיצוני של כף הרגל.

ברפואת הספורט מדרגים את הנקעים לפי שלוש דרגות של חומרה, החל ממתיחה קלה של הרצועה ועד לקרע מלא שלה.

רוב הנקעים מאופיינים בסימנים הבאים: כאבים בקרסול בעת הדריכה על כף הרגל, נפיחות עולה בצד החיצוני של הרגל מסביב לפטישון, בליטת העצם בצד החיצוני של הקרסול, שטף דם ורגישות במישוש הצד החיצוני של הרגל. 

Depositphotos 91701532 S

נקעים בקרסול – מהם דרכי הטיפול?

במקרים חמורים של נקע, במקרים שבהם אי אפשר לדרוך על הרגל או שסובלים מכאבים עזים במיוחד, כדאי לשכב כשהרגל גבוהה מגובה הגוף, לחבוש אותה חבישה הדוקה ולקרר אותה.כדי להאיץ את ההחלמה חובה לאפשר למפרק לנוח. בפעילות אצל חיילים קרביים אם אין להם אפשרות לעשות את הנ"ל, כדאי:

  • לשרוך את הנעל בצורה הדוקה מאוד.
  • לבצע קיבוע נקע (שאל את החובש שלך).

אם אתה חייל קרבי, בעיקר חייל חי"ר, חובה עליך להשתמש במדרסים ככל שתקדים כך ייטב. המדרסים עשויים אף למנוע ממך הופעת נקעים מלכתחילה.

ההחלמה מנקע הוא תהליך איטי ובמקרים רבים יש סיכויים גבוהים להופעת נקעים חוזרים. כדי למנוע את הופעת הנקעים החוזרים רצוי להתאים מדרס שייתן תמיכה באזור החיצוני של הרגל, ייצב את כף הרגל וימנע פציעות חוזרות.

 ב"אורטופדיה וינברג" מתמחים בהתאמת מדרסים לאחר נקעים ופציעות. צוות המכון צבר ידע וניסיון רב והוא מצויד בציוד חדיש שיעניק את הפתרון הטוב ביותר בכל מקרה של נקעים בהתאם לדרגת הפציעה.